34e Boerendag en Oldtimershow in Alphen NB, zaterdag 12 augustus, nog nooit zo groot opgezet.

 

Wat staat je te wachten?

 

Allereerst het Boerendagthema:

Melk: we lusse er wel pap van…….

We laten jullie dit jaar de geschiedenis van het hele melkgebeuren in drie fases zien:

a. Hand-melken; vroeger moesten alle koeienboeren van huis uit gaan melken met de kruiwagen, transportfiets en later met paard en wagen of trekker.

De boer zat op een melkkrukje met één poot (een driepootkrukje was wat steviger) en kon zo de bewegingen van de koe goed volgen als die wat ongedurig was.

        b. Machinaal-melken; de melkmachine deed zijn intrede: hokjes op wielen met vier pinnen in de grond en er bovenop zwaaiarmen met een kraantje om de melkketel vacuüm aan te sluiten. In de melkmachine een benzinemotortje dat de vacuümpomp aandreef.

In de jaren zestig kwamen de boxenstallen; de koeien liepen los in de stal op betonnen roosters en sliepen in boxen voorzien van zaagsel. Men molk de koeien in een visgraat melkstal; 2x2, 2x4 of 2x6.

c. Tank-melken; de veestapel groeide en groeide: de boer had te veel tijd nodig om te melken.

De industrie zag er wel ‘melk’ (brood) in en ontwikkelde een computergestuurde melkrobot waarin een koe zich 2, 3 of 4 keer per dag kon laten melken.

Op de computer kan de boer zien hoeveel melk de koe gegeven heeft, iets over de temperatuur, een uierontsteking, het krachtvoer enz.

 

Op onze Boerendag zie je de complete melkweg en natuurlijk ook de melkschepper, controleurs, de K.I., de scheermachientjes, de melkrijders, ZLTO en Campina, enz.

Zelfs de oude bakwagen van de firma Remijsen die vroeger de melkkannen ophaalde staat vol met kannen te pronken.

We hebben zelfs een rijdend melkmuseum uit Alkmaar uitgenodigd.

 

Oldtimershow Massey – Ferguson

Dit tractormerk staat dit jaar in de picture. Vanaf de bekende grijze Fergusons die op benzine en petroleum draaiden en de latere rode MF 35. Ferguson heeft ook veel werktuigen achter deze trekkers geleverd van hun eigen merk wat later als Massey – Ferguson op de markt kwam. MF produceerde ook maaidorsers.  Maar ook de Massey – Harris-tractor en de latere series van MF staan er te bewonderen. We verwachten zo’n 100 thema-tractoren naar Alphen te krijgen. Kom jij ook met je tractor  en/of werktuig? Kijk op: www.boerendagalphen.nl om je aan te melden.

 

         

Overige oldtimers

Verder zijn er natuurlijk weer de bekende andere oldtimers te bezichtigen zoals tractoren, stationaire motoren, (vracht)auto’s, motoren en (brom)fietsen.

De Unimog-club, de VW-bus-club presenteren al hun moois op het terrein en de transportfietsers uit Alphen/Chaam vertonen hun kunstjes.

En wil je met je ‘ouwe trekker’ eens een keer op een rustige manier zoveel mogelijk keien verslepen? Ja, dat kan; meld je maar bij de keientrekbaan.

 

Bromfiets- en Solex-tocht

Voor de 5e keer is er een mooie tocht uitgezet met de bekende ronde, vierkanten en driehoekige bordjes; 65 km. toeren door het mooie Brabantse land. Zorg dat je om 10.00 uur aanwezig bent!

 

Demo-ring

In de demo-ring zijn verschillende demonstraties gepland:

  • defilé van de Massey Fergusons;
  • oldtimers (tractoren, VW’s e.a.;
  • tractorcarrousel-groep (2 maal een act op muziek);
  • Friese paarden spelen een potje voetbal of rijden carrousel.

Een deskundige verslaggever zorgt voor de nodige info.  

 

Het boerenleven uit het begin van de vorige eeuw

Genieten van het gras maaien met de zeis, het kleine maaimachientje of een oldtimertractor met vingerbalk.

Vervolgens met de hand (vork en rijf) of met eenvoudige hooimachines zorgen dat het gras droog wordt.

Het dorsen van het graan met de vlegel, de kleine of grote dorskas.

En dan het malen van het graan met een maalmachine aangedreven door een stationaire motor.

Naast het graan staat er ook maïs dat met de aangebouwde hakselaar aan de trekker (1- of 2-rijer) wordt gehakseld; de omgebouwde mestversprei-der is de maïs-kar.

 

Oude ambachten op ons eigen gebouwde dorpsplein

Manden vlechten, bijenkorven maken, het spinnen van wol, kantklossen, strooipoppen maken, wassen op grootmoederswijze, koken van oude gerechten, vilten, roggebrood met vet eten, zeis ‘haoren’, enz.

Of ga op het terrasje zitten van ons cafeetje voor een lekker drankje.

 

Markt waar allerlei producten uit onze naaste regio gepromoot worden

Hier vind je o.a. de Schaepsdijck met schapenkaas, de bijenhouders uit Alphen en omstreken, de Ezeltjeshoeve laat zijn ezels los lopen op het plein en je kunt je o.a. laten voorlichten over kastanjehouten afrasteringen, wijn uit ‘het Hof van Baerle’, papierscheppen, de touwslager, handwerken, de koperslager, de grondwaterstanden in Alphen, het brouwen van bier, het maken van vliegers, Lakenvelder-koeien, enz.

 

Goede doelen

Vergeet vooral niet onze goede doelen te steunen bijv. KIKA (Kinder-kankervrij).Er wordt een paar keer een boedelveiling voor dat doel gehouden.

 

De gehele dag tal van demonstraties

De hoefsmid die Belgische paarden gaat beslaan, ganzen drijven met Border Collies, volksdansers, oefeningen en piramide bouwen door een veteranensportclub, demo-agility door een hondensportvereniging en muzikale optredens in de grote tent.

 

Kinderactiviteiten

Ze mogen meerijden op een oude boerenkar, zich laten schminken, uitleven op het springkasteel, een rondje draaimolen, een ritje op een pony, mee helpen koken en wassen, dieren knuffelen, bijen zoeken, Alfse woorden leren, koekjes versieren, maïskolven pellen en vermalen, een koe melken, enz., enz.

 

Een dag die je niet mag missen

Je kunt je nog steeds opgeven om deel te nemen met je tractor of andere oldtimer of ……

Voor verkopers kost een marktkraam € 15,00; een hoekkraam € 20,00 en een grondplaats € 1,50 p.m.

 

Inlichtingen:

Walter Graafmans, tel. 013-5182025 of René Verheijen, tel. 013-5082786 (voor oldtimers); Toon Timmermans, tel. 06-53755033 (algemeen).

Of kijk op: www.boerendagalphen.nl

 

Organisatie Boerendag / STTACopyright © S.T.T.A. 2010 - 2018