1983-1986 Geschreven door Wim van de Heijning

Het is allemaal begonnen via de KPJ en buurtvereniging GOS. Tijdens het bouwen van de carnavalswagen werd het voorstel geopperd om naar de Ahoy te gaan de 1e keer dat dat werd gehouden. We zijn toen met 5 man in een auto naar Rotterdam geweest. De weg in de stad kwijtgeraakt en net voor een tram uit moeten wijken want een tram gaat nu eenmaal niet aan de kant… Die Brabantse boerkes hadden nog nooit een tram gezien! Het jaar erop hebben we (ik) een busreis georganiseerd voor heel Alphen al wel uit naam van de KPJ met een dikke 40 man zat de bus bijna vol. Het volgende jaar een volle bus enz. Maar tijdens het carnavalswagen bouwen werd het idee geopperd dat wij dat ook wel konden organiseren! Koen van Gorp en ik gingen naar het bestuur van de KPJ of die mee wilden doen. Henk Jansen, penningmeester van de KPJ en voorzitter Jan van Gorp zagen het wel zitten. Toen op zoek naar een stuk grond. de zandpaden in Alphen (dan hadden we tenminste een harde ondergrond) werden als idee geopperd maar dat zal de gemeente wel niet goed vinden… Het autocross terrein midden in het dorp naast het voetbalveld van Den Brouwer en achter de houtzagerij van Vromans (daar staat nu de lagere school) werden genoemd. Dat was in gebruik als paarden terrein. Met de rijvereniging waren we al akkoord. Maar toen kwam John en Jack Martens (ook KPJ leden) dat het bij Frans Kools op Brakel in Riel zou mogen! Dat was beter, dan hadden we meteen parkeer ruimte en alles in overvloed. De zonen van Frans waren ook lid van de KPJ dus wat is er makkelijker dan bij een van de leden dit te mogen doen! We wisten van Kees Romme dat Basrijs een sleepwagen had gebouwd en via Kees werd die geregeld. Een weegbrug hadden we niet maar bij Frans Huiben op den Dijk konden we wegen. Dat het dan nog 3 km was naar Frans Kools was in die tijd geen probleem niemand wist beter! Mobiele weegbruggen had je toen nog niet! Die 1e trekker trek smaakte meteen naar meer en het groepje werd uitgebreid met Walter Graafmans, Arie Severijns, Toon Graafmans, Jef de Jong. Het jaar erop werden er al 2 banen aangelegd met echter een sleepwagen!! De start was 20 meter breed zodat de sleepwagen steeds van links naar rechts teruggetrokken werd naar de andere baan zodat de andere baan door een shovel geëgaliseerd kon worden we dachten dat het dan sneller zou gaan… Het 3e jaar wel met 2 volwaardige banen en 2 sleepwagens (de 1e Tractorpulling wedstrijd in Nederland met 2 banen!) en ook de 1e boerendag werd opgepakt. Wim Segers werd toen al te hulp geroepen. We hadden voor de oldtimers zelfs een slakkenrace met vliegende start georganiseerd! (Wie rijd er het langste over een afstand van 10 meter) Het 4e jaar in 1987 was ik al uit Alphen verhuist en was mijn plaats ingenomen door Jan Verhoeven ik hielp nog wel vanaf de zijlijn, maar gelukkig ging het ook zonder mij gewoon verder, gelukkig!

1986-1993 Geschreven door Martinus Hermans

De start is al mooi omschreven door Wim. Ik was vanwege leeftijd al niet meer bij de KPJ. In het begin was ik erbij als loader machinist samen met Ray Santegoets. Ieder van ons hadden de verzorging van een baan, ik denk zo vanaf het 2e of 3e jaar. Toen was er nog alleen de boerenklasse en de zwaardere loonwerkersklasse. Het omroepen gebeurde door Toon Graafmans en Toon Kleiren en ook enkele keren met Jan van Gorp. Destijds werkte ik Bij Van Gaal Tilburg als loader machinist, die ik voor de wedstrijd ook mocht gebruiken. Daarna nog een keer met de machine Van Der Sande Uit Berkel-Enschot. En verder nog vele malen met loader van de Jong Alphen. De boerendag begon in het begin met wat oud materiaal van Wim Segers en zijn Familie deed mee in oude klederdrachten. Ook Toon Broek was erbij met zijn dorsgebeuren. Verder had men Hein Michielsen die zorgde voor de oldtimer tractoren. Dat waren er in begin maar ong. 50 van voornamelijk bezitters hier uit de buurt. Het eerste jaar waren er ook al wel enkele woonwagens bij van verre hobbyisten. Ook is er toen een aardappelveld gepoot maar er kwamen minder kilo aardappels uit als er gepoot waren. Wel is er in het begin ook al eens graan geoogst met de zelfbinder wat wel goed lukte. Even weer naar de trekkertrek: Er is een jaar geweest dat het zo nat was dat het trekken niet meer ging, door de loaders werd er ook met veel moeite de laag blubber afgehaald maar nog lukte het niet om de wedstrijd gaande te houden. We bleken nadien veel geluk te hebben met het afgraven, want de hoofdleiding van de gas was bijna blootgelegd. Dat had bijna het einde kunnen zijn als het echt fout was gegaan! Dat jaar was het de ‘Radio Fantasie drive in show’ die de muziek verzorgde en deze ook live uitzond, zodat het volk ondanks het slechte weer toch bleef komen. Jack van der Plas riep om dat het op Brakel droog weer was. Ook de pauze acts uit die tijd waren een sensatie op zich met o.a. een soort paarden circus act en een spectaculaire parachute landing door Ingrid van der Vloet, de zus van Johan en Wout van der Vloet. Verder was er een demo motortrial over putringen en andere bijeen gezocht materiaal. Ook heeft men een keer aan elastiek springen gedaan, waar alle waaghalzen aan mee konden doen ik meen dat er ongeveer 100 deelnemers waren! Het was destijds wel de drukste editie van trekker trek. Dit was allemaal nog in de KPJ tijd, maar die besloten toen na 10-11 jaar er mee te stoppen.

1993-2009 Geschreven door Walter Graafmans

Door teruglopend aantal leden van de KPJ werd besloten dat de KPJ zou op houden te bestaan. De activiteiten bestonden alleen nog uit voetbal, zaalvoetbal en 1x per jaar trekkertrek gecombineerd met boerendag.

Dinsdagsavond met carnaval bij Café Welkom, stonden we met een aantal mensen aan de bar (Henk, Tinus, Arie en Walter.) We zouden het toch wel erg jammer vinden als trekkertrek zou ophouden te bestaan. Hoe meer bier we op hadden, des te erger we het vonden. We kwamen tot de conclusie, dat trekkertrek gewoon door moest kunnen gaan! Al pratend werd het nieuwe bestuur van de nog op te richten stichting samengesteld. Enkele bestuursleden van de oude KPJ: Peter en Henk. Enkele leden van de carnaval: Tinus, Arie en Walter. Enkele afgevaardigden van de Alphense loonwerkers: Henk zou Ronald van Eijck en Michel de Jong benaderen.

Zo gezegd en gedaan, zaten wij in onze nieuwe samenstelling bij elkaar.

Tinus Hermans, Henk Jansen, Arie Severijns, Peter van Gorp, Ronald van Eijck, Michel de Jong en ik. In eerste instantie wilden we een vereniging op richten, maar dat kon niet, omdat we geen leden hadden. Dus werd het een stichting, Stichting Trekker Trek Alphen. Tinus werd voorzitter, hij had al jaren ervaring als prins carnaval. Henk werd penningmeester, dat was hij ook al bij de KPJ. Ronald werd secretaris, hij had de meeste affiniteit met de deelnemers. Walter ging het programmaboekje maken en adverteerders campagne leiden. De andere leden kregen nog geen specifieke taak.

Financieel hadden we ook nog niets te makken, daarom werd de KPJ gevraagd om voor 5000 gulden garant te staan, als onze plannen zouden mislukken. Het eerste jaar was echter al een groot succes en na een jaar konden we al op eigen benen staan. De daarop volgende jaren kregen we steeds beter de kneepjes van het vak te pakken. Ieder had zijn eigen rol. Ronald deed de inschrijvingen van de deelnemers. Ronald is echter te goed voor deze wereld, hij kon geen nee zeggen. Als de sluitingsdatum verstreken was, kon je nog menigmaal een telefoontje van Ronald verwachten, dat er nog iemand aan de deelnemerslijst toegevoegd kon worden. Ik zei dan elke keer: “Dit is wel de laatste!” Vervolgens kwam Ronald tussen de middag, als ik naar het werk was, naar mijn vrouw en gooide dan al zijn charmes in de strijd om nog een deelnemer toegevoegd te krijgen aan de wedstrijd. Waren toch leuke tijden.

Door de steeds grotere activiteiten, groeiden we op het perceel / terrein van Harrie en Frans Kools uit ons jasje. En we moesten op zoek naar een andere locatie. Wim Segers was inmiddels gestopt met zijn melkvee bedrijf en een nieuwe locatie was dus snel gevonden. Het was ook wel makkelijk voor Wim, nu hoefde hij met zijn boerendag getuig niet meer over de Rielseweg, maar kon hij lekker thuis blijven.

Hier is het pas echt begonnen met het gebeuren! Het terrein was erg heuvel achtig en het eerste jaar werd de baan achter op het perceel schuin over het weiland gelegd. Bijna de enige mogelijkheid toen. Om meer know how in de trekkertrek wereld te krijgen, werd Walter Pelkmans benaderd om bij ons plaats te nemen in het bestuur. Hij was immers rijder bij de hypropullers. Na enkele jaren gaf Michel de jong aan te willen stoppen. Frank Kools werd benaderd om zijn rol over te nemen. Peter had in de beginjaren nog geen vaste rol binnen het bestuur. Zijn inzet/bijdrage was daarom niet bijster groot en heeft zich toen ook de vraag gesteld: Ik stop ermee of ik ga me voor 100% inzetten. Wat waren en zijn we blij dat hij voor het laatste gekozen heeft! Na het wegvallen van Ronald (de bestuurswerkzaamheden waren niet meer te combineren met zijn bedrijf) is Peter onze wedstrijd coördinator geworden. Er werd ook overgegaan naar 2 dagen in 1 weekend. Zaterdag boerendag en zondag trekkertrek. Om onze toeschouwers nog meer spektakel te kunnen bieden, werd er contact gezocht met de NTTO B-divisie. Daarvoor moest wel een kleibaan aangelegd worden. Wim Segers had er geen problemen mee (dat heeft Wim eigenlijk nooit) En er werd klei gezocht. In het gebied tussen Made en Raamdonksveer werden in die tijd vele kassen gebouwd. De klei, die daarbij vrijkwam werd eerst aan trekkertrek Made aangeboden. Die vond de klei niet goed genoeg. En wij konden de klei krijgen. Achteraf bleek de klei van prima kwaliteit. Daar heeft made natuurlijk nog steeds spijt van.

Na enkele jaren was ook de boerendag niet meer te combineren met trekkertrek.

Het stille rustige boerenleven had te veel conflict met de decibellen van trekkertrek, daarom werden onze evenementen verdeeld over twee weekenden, want zowel de trekkertrek als de boerendag werden steeds groter. STTA en zijn boerendag groeide uit zijn jasje en dus kwam er een boerendag en een Truck & Tractorpulling weekend.

Om onze toeschouwers ook een avond programma te kunnen geven bij de boerendag, werd er vanaf 2009 een gazonmaaierrace georganiseerd.

2004-2015 Geschreven door Yvonne de Jong

Al vanaf baby zijnde kom ik op de tractorpulling wedstrijd en de boerendag in Alphen. Jong geleerd is oud gedaan, dus vanaf 2004 werd het voor mij tijd om mee te rijden bij de MTTC (Mini Trekker Trek Club) op de tractor van Jef Mathijssen genaamd Jef Deere. Met een totaalgewicht van 600kg werd Jef te zwaar en met mij op Jef Deere kon er nog heel wat gewicht bij. Ik keek uit naar de wedstrijd in Alphen, want daar reden we ook mee! Ik ben altijd veel op pad geweest met De Jong Special en zo heb ik veel tractorpulling wedstrijden gezien, maar Alphen is en blijft de mooiste! In juli van 2004 werd me door Ronald van Eijck gevraagd Kiss Miss te zijn op de wedstrijd in Alphen. Daar was geen twijfel over mogelijk, dat was wel wat voor mij. In m’n ‘trekkertrek-overall’ heb ik de prijzen uitgedeeld en dat het jaar erop netjes herhaald. Kiss Miss zijn was zowat een full time job en om niet achter te blijven op andere wedstrijden zijn we in 2006 begonnen met ons heus Kiss Miss Team: Evelien van Opstal, Inge den Ouden en ik. Zo hielpen wij STTA en namen wij de zware taak van bekers sorteren en tractorpullers kussen op ons. In 2008 bestond STTA 25 jaar, dat moest gevierd worden! Het jaar ervoor zei Frank Kools voor de grap dat we een kalender moesten maken voor het Zilver jubileum… een Kiss Miss Kalender. Wij vonden dit een hele goeie grap, maar uiteindelijk toch de stoute schoenen aangetrokken en een paar weken van te voren de Alphense fotografe Angelique Vermetten van Vermique gebeld of ze voor de stichting foto’s wilde maken. Al bij al, 2 hele leuke ochtenden gehad en in totaal 12 foto’s gemaakt met verschillende old-timers en tractorpulling Tractoren. Dat was allemaal zo geregeld, want connecties hebben we genoeg in dat wereldje. De kalender kon een mooi steentje bijdragen aan de kas van STTA. In 2009 startte de Gazonmaaierrace, die werd gehouden na de boerendag. Frank Kools had een racemonster gemaakt van een degelijke zitmaaier en ik was de gelukkige. Thuis geoefend in de wei, dat ging super! Ons pa nam de tijd op en zei dat ik sowieso eerstes ging worden. Maar de heuvels in het weiland van Wim Segers waren nog steeds niet verdwenen, en waar bij tractorpulling mijn gewicht niet nodig was, was dat bij gazonmaaierrace wel. Dus het was meer gazonmaaierspringen dan racen. Ook een ervaring op zich. Bij het loskomen van mijn kont en mijn stoeltje viel de moter uit als beveiliging. Dus met 1 hand gestuurd en met de ander m’n stoeltje vastgehouden. Uiteindelijk 2es geworden (met 1 ronde door Peter van Gorp gereden) en een week lang spierpijn gehad. ’s Avonds gezellig de tent in met de Alphense band Bakkeliet, en weer de bekers uitgedeeld met z’n drieën. De liefde voor de stichting begon te groeien, en in juni 2011 na de dood van ons pa heb ik de Full Pull Kalender opgezet samen met Yvonne Keustermans. Er bleef veel vraag naar de Alphense kalender uit 2008 en zo kwam ik op het idee om geld te werven voor KWF Kankerbestrijding. Na een paar ‘werkgroep’ vergaderingen te hebben bijgezeten om het ook te hebben over de kalender, vond ik het wel erg gezellig en ben zo bij de werkgroep terecht gekomen. Een groep mannen en ik die voor de boerendag en gazonmaaierrace het terrein in orde maken, maaien, tent zetten, tent inrichten, hekken plaatsen, marktkraampjes plaatsen, daarna alles weer opruimen en afbreken en ga zo maar door… en dat 2 weekenden later weer opnieuw voor trekkertrek. Mijn inzet was geloof ik opgevallen bij Peter van Gorp en die vroeg me na de wedstrijd in 2012 of ik bij het bestuur wilde. Samen met Dennis van den Broek ben ik in dat jaar bij het bestuur van STTA gekomen, Tim Brouwer was ons een aantal jaren voor. De rest van het bestuur was onveranderd gebleven op Tinus Hermans na, die verliet STTA en dus was het aan ons om het bestuur te verjongen. In 2013 hadden we voor het eerst klasses uit de A-divisie, tegenwoordig de Grand National genoemd. Het neusje van de zalm. Ook dit jaar, 2015 zal deze divisie aanwezig zijn, met de bijhorende cameraploeg van RTL7. De boerendag is ook aan iets nieuws toe, naast de altijd goed bekeken gazonmaaierrace is er sinds 2014 ook een MudRace, PK’s, lawaai, modder, helemaal iets voor STTA!

We hebben er weer zin in met zijn allen, en proberen er ook dit jaar weer, samen met jullie, iets moois van te maken! We zien jullie op zaterdag 8 augustus op de Boerendag en de Mudrace! En op 29 en 30 augustus op de Truck & Tractorpulling wedstrijd bij ons, in het mooie en altijd zonnige Alphen!!!