Er staat niets op de agenda. |
Mc Cormick
Deering
Farmall
International Harvester
Samen gesteld voor Boerendag Alphen ter gelegenheid van de Boerendag op 11-8-2012 met als thema Mc Cormick, Deering, Farmall, International Harvester.
Hoeven
Kees Roovers
Mc Cormick – Deering – Farmall – International Harvester
De merken die dit jaar het thema zijn op de boerendag in Alphen zijn voortgekomen uit het doorzetten van enkele mensen in de verenigde staten.
De meest bekendste is Cyrus Hall Mc Cormick die in 1831 een oogstmachine ontwikkelde waarmee hij binnen enkele jaren de markt veroverde en vele internationale prijzen in de wacht sleepte.
Naast de oogstmachines werden er snel nieuwe landbouwmachines ontwikkeld waaronder een op grote schaal gebruikte gietijzerenploeg.
Door de successen bouwde Mc Cormick een grote fabriek in Chicago.
Aan het eind van de 19e eeuw werd de concurrentie steeds groter en de belangrijkste concurrent was Deering Harvester Company.
Deering, naar verluid een nakomeling van Nederlandse emigranten, had in Illinois een grote oogstmachine fabriek opgericht. Nadat in 1880 Deering besloot zijn fabriek te verplaatsen naar Chicago werden de families meer dan eens hun conncurrent. Na 20 jaar werd de concurrentie ruzie eindelijk bijgelegd en fuseerde de twee fabrieken en werd de productie voortgezet onder International Harvester.
In de jaren hierna werd ook Plano Manufacturing Company en een 2 tal kleinere fabrikanten toegevoegd aan International Harvester.
Na de fusie in 1902 ging International Harvester ook in andere landen produceren. De eerste Europeese fabriek van International Harvester werd in 1905 opgericht in Norrkoping in Zweden. Hierna volgde in rap tempo fabrieken in Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Nu even genoeg over de jaartallen en stappen we over naar de producten waarmee International Harvester de wereld heeft veroverd.
In Nederland zijn er in de landbouw veel Mc Cormick machines ingezet. Maaiers, hooibouwwerktuigen, stalmeststrooiers, zaai en pootmachines, ploegen , dorsmachines en persen. Voortbrenging door paardenkracht en aangedreven door de wielen van het werktuig ( maaiers)
Later werden op de getrokken machines ook motoren geplaatst waarmee de werktuigen aangedreven werden. En International Harvester leverde stationaire motoren die met riemen werktuigen konden aandrijven.
Trekkers
Begin van de 20e eeuw presenteerde International Harvester haar eerste trekker en na kort na de eerste trekker kwamen de bij ons ook bekende Mogul en de Titan trekkers op de markt.
Mogul werd geleverd als Mc Cormick en de Titan als Deering, later kwam daar de junior bij en van deze trekkers zijn er nog diverse in handen van Nederlandse en Vlaamse trekker verzamelaars.
De voor International Harvester belangrijkste trekker serie is de Farmall serie geweest.
Het basis ontwerp is jarenlang in tal van uitvoeringen op de markt gebracht.
Mc Cormick – Deering – International Harvester in Nederland ( Europa )
In Nederland werden de tekkers van Mc Cormick – Deering geimporteerd door Boeke& Huidekoper en Heesters. Later zijn deze twee importeurs samengevoegd en gingen zij onder de naam Boeke Heesters verder.
In Nederland werden International Trekkers vanuit verschillende fabrieken (landen) op de markt gebracht
Natuurlijk vanuit het moederland, de Verenigde Staten maar ook ui Engeland, Frankrijk en vanuit Duitsland.
Hieronder in chronologische volgorde een aantal plaatjes van de verschillende trekkerlijnen.
Verenigde Staten
WD 40
Farmall Cub
De A,B,H en M serie
WD serie Farmall C
IHC 756
IHC 1066
IHC 4166
Hydro 186
IHC 3588 “Snoopy”
IHC 4586
IHC 5488 De laatste International Trekker voor de overname door Case
Engeland
BM
BMD
B 275
B 614
Engelse Mc Cormick Roadless uitvoering
B 574
Hydro 84
International fabriceerde ook diverse Rups trekkers
Frankrijk
FC
FU 235
743
Duitsland
Farmall FG/FS
DLD 4
Speciaal voor de Nederlandse markt een aangepaste D212 “Dairy Special “
D-217 D-320
D-439
D324
Van de D serie zijn er honderden op de Nederlandse markt gebracht
323
624
553
1046
724
633
1246
1255
1455
Overige van International
Wegenbouw
Oogstmachines en persen
Trucks
Copyright © S.T.T.A. 2010 - 2025